Σάββατο, 30 Οκτωβρίου 2010

Παραλίγο καταστροφή!!!!!!!!

Η φωτογραφία δεν είναι από το μελισσοκομείο μου αλλά έτσι ακριβώς αντίκρισα και εγώ πολλά από τα μελίσσια μου σήμερα το πρωί .Δεν είχα να βγάλω φωτο για να δείτε αλλά ανέβασα μια παρόμοια.14 από τα 23 μελίσσια μου και μάλιστα όλα τα διώροφα που είχα ήταν πεσμένα , άλλα ανοιγμένα και άλλα όχι!

Χτες το πρωί έκανα επιθεώρηση και σήμερα θα έκανα τον τελευταίο τρύγο στο ρέικη!

Με έπιασε πανικός!!! Και τώρα τι κάνω? Ποιος να έκανε κάτι τέτοιο και γιατί? Τόση κακία υπάρχει λοιπόν? Ξεκίνησα να μαζεύω σιγά σιγά και να έλεγχω για την Βασίλισσα. Στα 12 από τα 14 τη βρήκα στα άλλα δύο τίποτα! Το πιο τραγικό είναι ότι χάθηκε πολύς πληθυσμός!!! Χούφτες ολόκληρες από ψόφιες μέλισσες!!

Και λέω παραλίγο καταστροφή γιατί φανταστείτε να πήγαινα μετά από 3-4 μέρες!! Δε θέλω ούτε να το σκέφτομαι!

Επειδή έριξα μια ματιά στα γύρω μελισσοκομεία κ κανενός δεν είχε κάτι ανάλογο πιστεύω ότι το έκανε άνθρωπος και όχι κάποιο ζώο η κάτι άλλο!!!

Εύχομαι να μην τύχη σε κανένα συνάδελφο παρόμοιο περιστατικό!!!

Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2010

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΔΕΡΒΙΣΗ ΑΝΔΡΕΑ

ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους μελισσοκόμους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μου για την διδακτορική μου έρευνα με θέμα « Καταγραφή των προϊόντων ζύμωσης του μελιού και προσδιορισμός των ποιοτικών χαρακτηριστικών τους».

Ήδη έχουν επικοινωνήσει αρκετοί μαζί μου, και το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Πιστεύω ότι η προσπάθεια όλων μας θα μπορέσει να αποδώσει καρπούς και να μπορέσουμε όλοι μαζί να αναδείξουμε αυτά τα προϊόντα που για αρκετό κόσμο είναι άγνωστα.

Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τα περιοδικά αλλά και τα blogs που απευθύνονται σε μελισσοκόμους , τα οποία ανάρτησαν αμέσως την ανακοίνωση μου και με βοήθησαν να γνωρίσω αξιόλογους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτά τα προϊόντα (ρακόμελο, μουντοβίνα, κρασί από μέλι κ.α)

Η προσπάθεια μου (μας) συνεχίζεται και περιμένω και άλλους μελισσοκόμους να ανταποκριθούν στο κάλεσμα αυτό. Ασφαλώς τυχόν ευρεσιτεχνίες στο συγκεκριμένο θέμα θα προστατευτούν.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤ Ω ΟΛΟΥΣ

ΔΕΡΒΙΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΓΕΩΠΟΝΟΣ

Msc Διασφάλιση Ποιότητας

Υπ. Διδάκτωρ ΑΠΘ - Τμήμα Μελισσοκομίας

Email: geopand@ otenet.gr

andreas1@agro.auth.gr

Τηλ: 6948210512

Επισυνάπτω την αρχική μου ανακοίνωση για όσους δεν την πρόσεξαν:

Ονομάζομαι Δερβίσης Ανδρέας , είμαι Γεωπόνος με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διασφάλιση Ποιότητας και έχω ξεκινήσει την Διδακτορική μου έρευνα στο τμήμα της Μελισσοκομίας του ΑΠΘ με επιβλέποντα καθηγητή τον κ. Θρασυβούλου Ανδρέα.

Το θέμα της έρευνας μου είναι: « Καταγραφή των προϊόντων ζύμωσης του μελιού και προσδιορισμός των ποιοτικών χαρακτηριστικών τους».

Είναι η πρώτη επιστημονική έρευνα που γίνεται σε πανελλήνιο επίπεδο και η προσφορά σας θα είναι ανεκτίμητη καθώς μέσα από αυτή την καταγραφή θα μπορέσουν να αναδειχθούν τα προϊόντα σας και η περιοχή σας που τα παράγει.

Θα ήθελα να παρακαλέσω όσοι μελισσοκόμοι ασχολούνται με προϊόντα ζύμωσης μελιού (κρασί από μέλι ,υδρόμελο, οινόμελο, τσίπουρο από μέλι, μουντοβίνα, ρακόμελο κ.α. ) να επικοινωνήσουν μαζί μου ώστε να βοηθήσουν στην καταγραφή και ανάδειξη αυτών των προϊόντων.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2010

Ψυγειάκι Μεταφοράς Βασιλικού Πολτού!

Μια μικρή και απλή κατασκευή για την αποθήκευση του Β.Π. όταν ο τρύγος του πραγματοποιείται επι τόπου στο μελισσοκομείο !

Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι ένα φενιζολένιο κουτί(Βρίσκεις σε ότι μέγεθος σε Pet-shop και είναι δωρεάν)μερικά πυχάκια , ξυλόκολλα καρφάκια βίδες και 2 μικρές καβίλιες.


Στο εσωτερικό τα χωρίσματα και οι θήκες για τα μπουκαλάκια και τις παγοκύστες γίνανε με φενιζόλ και ξυλόκολλα.Με τα πυχάκια φτιάχτηκε ο εξωσκελετός!


Εδώ χρησιμοποιούνται οι καβίλιες για να δώσουν κίνηση στο χερούλι. Σημαντικό είναι να μπει ξυλόκολλα σε όλες τις ενώσεις για να γίνει σταθερή η κατασκευή

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2010

Περίεργο τρεμούλιασμα

Σε μια γρήγορη επιθεώρηση που έκανα σήμερα συνάντησα το εξής παράξενο. Πάνω σε ένα πλαίσιο παρατήρησα μια μέλισσα να κάθετε κ όποια άλλη περνούσε από μπροστά της την έπιανε και έκανε ένα στιγμιαίο τρέμουλο σαν κομπρεσέρ την άφηνε και έπιανε την επόμενη! Την παρατήρησα για περίπου 3-4 λεπτά και το έκανε συνεχόμενα! Έχω διαβάσει ότι όλες οι μέλισσες όταν αισθάνονται τη θερμοκρασία της κυψέλης που παρεκκλίνει από τα κατάλληλα όρια, είτε παράγουν τη θερμότητα με το να τρέμουν, είτε τη θερμότητα εξάτμισης με την κίνηση του αέρα με τα φτερά τους! Αν όντως ήταν έτσι όμως θα το έκαναν και οι υπόλοιπες. Αλλά ήταν η μοναδική η οποία έτρεμε και έκανε την συγκεκριμένη διαδικασία!!! Μήπως έτσι ειδοποιούσε και της άλλες ότι πρέπει να ανεβάσουν την θερμοκρασία στην κυψέλη??

Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2010

Κυνήγι “άγριων μελισσιών” μέρος 1ο!

Από καιρό σκεφτόμουν να βγω σε αναζήτηση “άγριων μελισσιών” του βουνού! Τον προηγούμενο μήνα πήρα την απόφαση να κάνω την πρώτη μου προσπάθεια!

Πρώτα έφτιαξα ένα 5αράκι όπως βλέπετε παρακάτω οπου θα έβαζα το πιθανό σμήνος!!!! Είναι από χαρτόνι ώστε να είναι ελαφρύ και εύκολο στη μεταφορά!

Ο υποφαινόμενος (εγώ) φορτομένως με τον απαραίτητο εξοπλισμό

Ο πολύ καλός μου φίλος και νέος μελισσοκόμος Γιώργος.

Σε υψόμετρο 1200 μέτρων στην οροσειρά της Ροδόπης ξεκίνησε η αναζήτηση! Λιώσιμο μελωμένου κεριού και τοποθέτηση σιροπιού για να προσελκύσουμε καμία μελισσούλα! Ύστερα από 1,5 ώρα έκαναν την εμφάνιση οι πρώτες! Αφού βρήκαμε και την κατεύθυνση που πηγαινοέρχονταν ξεκινήσαμε να βρούμε την φωλιά του άγριου!

Δυστυχώς η κατεύθυνση μας οδήγησε σε πολύ δασωμένο απότομο και πυκνό κομμάτι που ήταν αδύνατο να το παρακάμψουμε!

Συν της άλλης συναντήσαμε και ένα ποταμάκι με απότομο γκρεμό οπότε αναγκαστήκαμε να τα παρατήσουμε!

Ελπίζω την επόμενη φορά να σταθώ πιο τυχερός στην αναζήτηση του “Άγριου”!