Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2010

Υβρίδια Βασιλισσών

Στο βιβλίο του ROGER A. MORSE Μελισσοκομία παραγωγή και εκτροφή βασιλισσών στην σελίδα 13 γράφει το εξής : Στο εργαστήριο , με τη χρησιμοποίηση προνυμφών διαφόρων ηλικιών και με έλεγχο της τροφοδότησης τους, μπορούμε να παράγουμε πλάσματα ενδιάμεσα βασιλισσών-εργατριών που πολλά μοιάζουν με βασίλισσες χωρίς όμως να είναι.

Αρκετοί από εσάς ασχολούνται με την βασσιλοτροφία! θα ήθελα να ρωτήσω αν έχει συναντήσει κανείς το παραπάνω φαινόμενο ή αν έχει κάποιος περισσότερες πληροφορίες να μου πει!

Δηλαδή στην ουσία αυτά τα πλάσματα είναι άχρηστα μέσα στο σμήνος και διώκονται εκτός κυψέλης ?

Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου 2010

Μελισσοκομικά γάντια

Έχω δει αρκετών ειδών μελισσοκομικά γάντια τα οποία χρησιμοποιούνται! Τα κλασικά δερμάτινα γάντια πιστεύω ότι τόσο για μένα όσο και για πολλούς από εσάς ενώ προστατεύουν αποτελεσματικά από τα τσιμπήματα είναι πάρα πολύ δύσχρηστα λόγω του όγκου τους και της μη εφαρμογής τους στο χέρι και δυσκολεύουν αρκετά την εργασία του μελισσοκόμου!

Βέβαια έχω δει αρκετούς από εσάς να μην χρησιμοποιούν γάντια καθόλου! Επειδή όμως σε πολλούς είναι απαραίτητα συμπεριλαμβανομένου και εμού ,ύστερα από εκτεταμένη έρευνα και δοκιμή κατέληξα στα παρακάτω γάντια τα οποία σας τα προτείνω ανεπιφύλακτα!

Neoprene γάντια των 4 χιλιοστών τα οποία εφαρμόζουν άψογα στο χέρι.

Τα εξάγωνα τα οποία φαίνονται επάνω στο γάντι βοηθάν στην αφή επιτρέποντας να καταλαβαίνουμε τι πιάνουμε.


Τα συγκεκριμένα τα προμηθεύτηκα από μαγαζί στρατιωτικών-αστυνομικών ειδών στην τιμή των 13 euro.


Και το κυριότερο ,είναι αδιαπέραστα από το κεντρί της μέλισσας!

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2010

Βάψιμο κυψελών

Έχω διαβάσει αρκετές εκδοχές βαψίματος κυψελών. Πιστεύω ότι καμιά δεν λειτουργεί ως πανάκια πάνω στο θέμα μιας και η κάθε μέθοδος έχει τα αρνητικά και τα θετικά της. Η δικιά μου μέθοδος είναι η εξής. Τρίβω με γυαλόχαρτο τα χοντράδια της κυψέλης. Περνάω με το φλόγιστρο εξωτερικά και εξωτερικά την κυψέλη. Στοκάρω με ξυλόστοκο γενικής χρήσης και τρίβω τοπικά με γυαλόχαρτο τις σαθρές επιφάνειες. Περνάω δυο χέρια βελατούρα. Προσοχή θα πρέπει να αφήσουμε να στεγνώσει πάρα πολύ καλά πριν ξαναπεράσουμε το επόμενο χέρι!
-->
Tip: Η βελατούρα ίσως είναι το ιδανικό υπόστρωμα πάνω στο ξύλο που θα εφαρμόσει άριστα επάνω του η λαδομπογιά.
Μετά περνάω δύο χέρια σιλικονούχα λαδομπογιά. Είναι πιο ανθεκτική από την κανονική λαδομπογιά στις καιρικές συνθήκες με αισθητή διαφορά.

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2010

Τα Πρώτα βήματα!-->
Για σας! Είμαι Ερασιτέχνης μελισσοκόμος και ξεκίνησα τα πρώτα δειλά βήματα μου τον Μάιο του 2007 με 4 μελισσάκια που μου χάρισαν και αφού πρώτα προηγήθηκε αρκετό διάβασμα τόσο από βιβλία όσο και από μελισσοκομικά blogs!Καθώς και πρακτική παρακολούθηση σε μελισσοκόμους της περιοχής! Με λίγο κόπο και τύχη μετράω αυτή την στιγμή 15 μελισσάκια τα οποία ξεχειμωνιάζουν σε ημιπεδινή περιοχή της Ξάνθης. Ελπίζω γρήγορα να ξεπεράσω τον αριθμό “αν δεν έχω και απώλειες τυχερός θα είμαι” ώστε να βγάλω και μελισσοκομικό βιβλιάριο με κωδικό και να τα σφραγίσω κιόλας.