Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2010

Υβρίδια Βασιλισσών

Στο βιβλίο του ROGER A. MORSE Μελισσοκομία παραγωγή και εκτροφή βασιλισσών στην σελίδα 13 γράφει το εξής : Στο εργαστήριο , με τη χρησιμοποίηση προνυμφών διαφόρων ηλικιών και με έλεγχο της τροφοδότησης τους, μπορούμε να παράγουμε πλάσματα ενδιάμεσα βασιλισσών-εργατριών που πολλά μοιάζουν με βασίλισσες χωρίς όμως να είναι.

Αρκετοί από εσάς ασχολούνται με την βασσιλοτροφία! θα ήθελα να ρωτήσω αν έχει συναντήσει κανείς το παραπάνω φαινόμενο ή αν έχει κάποιος περισσότερες πληροφορίες να μου πει!

Δηλαδή στην ουσία αυτά τα πλάσματα είναι άχρηστα μέσα στο σμήνος και διώκονται εκτός κυψέλης ?

5 σχόλια:

 1. μου εχει τυχει μετα απο ασχημες συνθηκες βασιλοτροφιας να βγουν βασιλισσες οπως ακριβως λες.τις ξεχωρισα μονο απο τα ποδια γιατι κατα τα αλλα ηταν οπως η μελισσα.με την πρωτη ευκαιρια οι μελισσες τις αλλαξαν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αγαπητέ Ευθύμιε καλώς όρισες και καλές αναρτήσεις σου εύχομαι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Eυθύμη δεν το έχω συναντήση αυτό, γιατί μάλλον και απο λάθος να είχα εμβολιάσει μεγαλύτερες των δύο ημερών προνύμφες θα τις είχαν απορύψει οι μέλισσες.
  Και να βγουν όμως βασίλισσες ελατωματικές θα τις "κοψουν" οι μέλισσες , όπως λέει ο Καπετάνιος πιο πάνω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Σου εύχομαι ότι καλύτερο
  Είδος γρύπα στην σημερινή εποχή ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ευθύμη καλές αναρτήσεις.
  Νομίζω ότι πρόκειται για μεταβατική βασίλισσα που προέρχεται απο τάισμα νεαρής εργάτριας με βασιλικό πολτό απο το σμήνος, μέχρι να βγάλουν κανονική επειδή η προηγούμενη για κάποιο λόγο απερίφθει ή χάθηκε.
  Γεννάει κανονικά υγειή γόνο αλλά όχι τόσο μεγάλο αριθμό και κυρίως όχι τόσο γρήγορα και τακτοποιημένα.Ετσι μοιραία με τη πρώτη ευκαρία το σμήνος την αντικαθιστά.Είναι μια λύση ανάγκης για το σμήνος σε δύσκολες εποχές απο δυνατό μελίσσι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή